Spørsmål og svar
Vi får ofte inn spørsmål om honning, her har vi prøvd å svare de spørsmålene vi får oftest. Har du et spørsmål du ikke finner svar på her? Send oss en e-post og vi svarer deg gjerne.
Honning lages av bier, fra nektar de henter fra blomster. Biene suger nektaren ned i magen hvor den blir tilsatt enzymer og fordøyes, den blir så lagt i voksceller i kuben hvor den tørkes før birøkteren kommer og henter honningen.
Hvis du velger norsk honning, så støtter du den norske birøkteren og bienes viktige rolle i naturen og norsk matproduksjon. Vi merker vår norske honning med logen til NYT NORGE som gjør det lett å velge norsk mat i butikken. Norsk honning er jo rett fra naturen, og er dermed ubehandlet og fri for tilsetninger. Det er også bra å bruke norsk honning i stedet for raffinert sukker; https://norskmat.no/no/nyt-norge/artikler/folk-vil-ha-norsk-honning
Honning er verdifullt, derfor er det mange som ser store fortjenestemuligheter i å tilby falsk honning. Den er gjerne blandet med billigere sukkerarter. Mange land, ikke minst Norge, har derfor svært streng kvalitetskontroll for honning – spesielt importhonning. Vi har samarbeidet tett i mange år med våre utenlandske leverandører.
De er like opptatt og stolte av sin lokale honning og birøkt som det vi er, og leverer oss den aller beste kvalitet. Av trygghet for både våre leverandører og oss blir all honningen de leverer kontrollert av et verdensledende laboratorium både før den sendes og etter at den er mottatt hos oss. Du kan være helt trygg på all vår importerte honning! Vi importerer heller ikke fra land som mistenkes for eller assosieres med falsk honning. Grunnen til at vi importerer honning er først og fremst at mesteparten av norsk honning ikke er naturlig flytende (Se punkter lengre ned).
Honning er søtere enn sukker og du kan derfor oppnå samme søtsmak ved å bytte ut sukkeret med en mindre mengde honning. Det er altså som naturprodukt sunnere enn raffinert og industribehandlet sukker. Det finnes dessuten små mengder vitaminer, mineraler og antioksidanter i honning. Bytt derfor gjerne ut raffinert sukker med honning, og bruk gjerne honning i all matlaging, på brød og i frokostblandingen.
Nei, det er den ikke. Honningen kan av og til være litt fast når vi mottar den. Derfor blir honningen satt i varmeskap for en forsiktig og kontrollert oppvarming som ikke overstiger 45 grader. Da blir honningen vår myk nok til at den kan tappes vid
Dersom du kjøpte fersk norsk flytende honning, så vil den ofte på et tidspunkt krystallisere (bli fast eller kornete). Dette er bare et tegn på at du har et ubehandlet naturprodukt som ikke er tilsatt noe eller prosessert. Du kan enkelt sette glasset med honning i varmebad for å få den flytende og tynnere, og den er like god og holdbar. Honningcentralen får også levert noen sortshonninger som kan holde seg flytende gjennom hele holdbarhetsperioden. Akasiehonningen er en av de mest kjente honningene i verden. Den holder seg varig flytende, og har en ganske mild smak. Denne honningen importeres av Honningcentralen, da planten/treet ikke finnes i Norge.
Vi har gjennom mange forsøk og analyser, samt lange tradisjoner funnet den perfekte resepten til hvordan vi skal beholde mest mulig av næringsstoffene. Hos oss i Honningcentralen jobber vi med å selge den rene og naturlige råvaren, og derfor benytter vi kun varmeskap som gir en forsiktig oppvarming opp til 45 grader for kunne fylle honning over på emballasje. På den måten bevarer vi de gode stoffene i honningen. Vi holder oss langt innenfor de strenge reglene som finnes for honning (Forskrift om honning/Mattilsynet).
Nei, det er det ikke. Kaldslynget er et begrep som kan være litt villedende. All norsk honning blir slynget ved 28-30 grader. Det kan derfor bli litt villedende å bruke ord som rå, og kaldslynget, som om dette er noe eget. Det er ikke noe som heter varmslynget heller. Det er birøkteren selv som gjør dette arbeidet, og alle bruker samme metode.
For å kunne kalle honningen sin økologisk må en birøkter oppfylle en rekke krav i tillegg til å ha registrert seg hos Debio som kontrollerer at disse kravene er oppfylt.
- Birøkteren må sikre at det området biene henter nektar består for det meste av viltvoksende planter og at det ikke gjødsles eller sprøytes i området.
- Birøkteren kan kun gi biene økologisk sukker som fôr om vinteren.
- Birøkteren har kun lov å bruke økologisk voks.
- I tillegg må birøkteren forholde seg til strenge regler om god dyrevelferd.
Spedbarn under et år skal ikke ha honning. Det er fordi honningen kan inneholde en bakterie (Clostridium botulinum) som kan føre til alvorlig sykdom hos spedbarn.
Barn kan spise honning fra de fyller 1 år. Da er bakteriefloraen i fordøyelsessystemet utviklet så godt at bakterien blir drept.
Ja, det kan de. Her er det mors fordøyelsessystem som tar knekken på eventuelle bakterier og de vil ikke nå barnet. Men husk at det er viktig med god håndhygiene for å hindre at barnet får honning i seg fra fingre og hender.
Nei, sukkerstoffene som finnes i honning kommer fra blomstenes nektar. Det er ikke lov å selge honning som er tilsatt sukker eller sukrose (eller noe annet), og kalle det honning.
Vi selger også norsk naturlig flytende honning. Denne er helt fersk, og kommer rett fra bikuben hos våre birøktere. Imidlertid har vi ikke så veldig mye av dette, og den selges som sesongvare. Hvis honningen går over fra flytende til fastere mer krystallinsk konsistens, så betyr ikke dette at den er dårlig. Det viser bare at honningen er et naturprodukt som ikke er behandlet.
Nektaren til blomstene denne honningen kommer fra blomstene på treet Stor-Robinia (= Falsk Akasie). Treets store, hvite, hengende blomster inneholder en større andel fruktose enn glukose, og holder derfor honningen flytende. Denne planten finnes ikke i Norge, men Honningcentralen henter den fra våre birøkter-kollegaer i Europa.
Nei, det gjør det ikke. Pollenet er en naturlig bestanddel i honningen og skal ikke fjernes.
Melkesyrebakteriene overlever kun kort tid i honningen etter slynging. Når birøkteren er ferdig med å slynge, har rørt honningen og fått den på glass, er alle bakterier borte. Spiseklar honning inneholder derfor ikke levende melkesyrebakterier, selv om de finnes i bienes honningmage.
(Pr 100g): Energi: 1399kJ (334kcal), fett: 0g hvorav mettede fettsyrer: 0g, karbohydrater: 80g hvorav sukkerarter: 80g, protein: 1g, salt: 0,0g
Honning trives best i romtemperatur, mørkt og tørt – for eksempel i et kjøkkenskap. Det er ikke nødvendig å oppbevare honning i kjøleskap, da dette kan fremskynde krystallisering. Hold gjerne lokket tett.
Sett glasset i et vannbad med ca. 40–45 grader og la det stå til honningen blir mykere. Rør gjerne litt innimellom. Ikke bruk mikrobølgeovn eller kokeplate direkte, da det kan skade næringsstoffene.
Hos Honningcentralen er all honning nøye testet og følger forskrift om honning. Ekte honning har naturlig smak, kan krystallisere, og inneholder ikke tilsatt sukker eller andre stoffer.
Ja, mange gjør dette som et husråd. Bruk varmt (men ikke kokende) vann for å bevare næringsstoffene i honningen.
Det er ikke farlig, men kan ødelegge smak og næring. Bruk heller vannbad for skånsom oppvarming.
Honning inneholder naturlige pollensporer som i sjeldne tilfeller kan påvirke allergikere. Ved alvorlig pollenallergi bør du rådføre deg med lege.
Honning har naturlige antibakterielle egenskaper, men spiseklar honning er ikke steril. Bruk medisinsk honning til sårpleie.
Ja, honning holder seg svært lenge. Så lenge den ser og lukter normalt, er den trygg å spise også etter datostempling.