75 min
4

Tomatterter med honning og hvitløk

Tomatterte med honning og hvitløk er en smaksrik opplevelse som gjerne kan serveres som lunsj eller lett middag/kvelds. Tomatterter er også godt som tilbehør til salat. Parmesan er med på å gjøre denne oppskriften på tertedeig ekstra god.

Dette trenger du:

  • 125 hvetemel pluss ekstra til utbaking
  • 75 g polentagryn,¼ ts flaksalt
  • 145 g kaldt, usaltet smør
  • 35 g parmesan
  • 3–6 ss iskaldt vann

Dette gjør du:

  1. Kjør sammen mel, polentagryn og salt i en foodprosessor. Skjær smøret i terninger og riv osten fint. Kjør alt sammen til du har grove smuler. Tilsett vannet, en skje av gangen, til deigen akkurat henger sammen. Rull den sammen til en ball, klem den flat og pakk den i plastfolie. Avkjøl deigen i kjøleskapet i 2 timer.
  2. Skjær tomatene i skiver, strø over 1 ts salt og la dem renne av seg på et tørkepapir.
  3. Strø mel på benken og kjevle ut deigen til 5 mm tykkelse. Trykk ut så mange runde tertebunner du klarer med en rund kakeform og legg dem på en bakepapirkledd stekeplate. Avkjøl i 20 minutter.
  4. Forvarm ovnen til 220 grader.
  5. Varm opp oljen i en stekepanne på middels varme. Finhakk hvitløken og stek den i et par minutter, til den er gyllen og myk. Hell oljen og hvitløken i en skål.
  6. Varm opp eddik, honning og en liten neve timiankvister i pannen og la det putre i et par minutter.
  7. Pensle honningmiksen over tertebunnene. Spar timiankvistene.
  8. Riv parmesanen og fordel den utover bunnene. La det være en liten ledig kant igjen ytterst på tertene. Tørk av tomatene og dander dem pent utover. Legg på en timiankvist på hver terte pluss noen ekstra timianblader.
  9. Hell over hvitløksoljen, strø på en klype salt og stek tertene i 20–30 minutter, til bunnene er gylne og sprø.

/