


Rødbetgravet laks og sennepssaus
Gravet laks hører med til koldtbordet. Prøv vår oppskrift på rødbetgravet laks med en nydelig sennepssaus til neste koldtbord. Den røde fargen gjør seg ekstra godt både til jul og 17. mai! Server rødbetgravet laks med rugbrød, frisk dill, kapers og rødløk.
Dette trenger du:
- **Laks**
- 1 kg laksefilet med skinn
- 2 rødbeter
- 3 x 1 cm frisk ingefær
- 1 neve frisk dill
- 2 ts nykvernet pepper
- 2.5 dl havsalt
- 1.2 dl sukker
- 1 ts finrevet sitronskall
Dette gjør du:
- Tørk godt av fisken og fjern eventuelle ben med en pinsett.
- Smør hendene med litt olje for å unngå rosa fingre og skrell og riv rødbetene grovt. Skrell og riv ingefæren og hakk dillen. Vend det sammen.
- Bland pepper, salt, sukker og sitronskall i en annen skål.
- Legg et bakepapir i bunnen av en langpanne. Pakk saltblandingen godt rundt fisken på begge sider så den er helt dekket. Gjør det samme med rødbetmiksen.
- Pakk fisken inn i bakepapiret, deretter i plastfolie. Legg en fjøl eller en langpanne over og tyng det ned med en gryte/kokebøker på ca. 1.5 kg. La fisken stå kaldt i 2 dager.
- Pisk sammen sennep, sennepspulver, honning og eddik til sennepssausen i en bolle. Hell i oljen gradvis mens du pisker. Sausen skal bli jevn og kremet. Sett sausen kaldt til servering.
- Tørk godt av laksen og server den i tynne skiver sammen med rugbrød, sennepssaus, rødløk i skiver, dill og kapers.