2,5 time
8

Pære- og Hasselnøttkake

Baker du pære- og hasselnøttkake kan du være sikker på at du imponerer gjestene. Ikke bare er kaken lekker å se på, den smaker også himmelsk. Sødmen fra pære kombinerte med crunchen fra ristede hasselnøtter er med på å gjøre dette til en smaksopplevelse. Servere pære- og hasselnøttkake med iskrem.

Dette trenger du:

  • **Kakedeig:**
  • 100 g usaltet smør, romtemperert, pluss ekstra til smøring
  • 50 melis
  • 1 eggeplomme
  • ½ ts vaniljeekstrakt
  • 135 g hvetemel
  • 1 ts finrevet sitronskall

Dette gjør du:

  1. Skjær smøret til deigen i terninger og pisk det hvitt sammen med melisen.
  2. Rør inn eggeplommen og vaniljen til alt er godt blandet.
  3. Tilsett mel og sitronskall og vend det raskt sammen.
  4. Klem deigen sammen til en ball, gi den et par slag for å flate den ut til en disk og pakk den inn i plastfolie. Avkjøl den i kjøleskapet i 30 minutter før du kjevler den ut.
  5. Legg deigen mellom to ark med bakepapir og kjevle den ut til en sirkel med en diameter på 26 cm. Avkjøl den i 30 minutter.
  6. Dekk en pai- eller kakeform på 23 cm i diameter med avtakbar bunn med bakepapir i bunnen og smør den godt. Legg forsiktig i deigen så den dekker formen og trim kanten med en skarp kniv. Avkjøl paibunnen i kjøleskapet i 30 minutter før steking.
  7. Kok opp sukker, honning og vann til fyllet i en kjele på middels varme. Gi muskatnøtten et slag, så den knuses i flere biter, og legg dem i med kanelstangen.
  8. Skrell pærene, men la stilkene sitte på. Skjær forsiktig ut kjernehusene fra bunnen.
  9. Posjer pærene i laken i ca. 15 minutter, eller til du lett kan føre en kniv gjennom dem. La dem renne av seg på et tørkepapir. Laken kan du koke inn og bruke til andre desserter.
  10. Rist hasselnøttene gylne i en tørr stekepanne og legg dem til side. Når de er kalde nok til å håndteres gnir du av hinnen og hakker nøttene grovt.
  11. Brun smøret i stekepannen over middels til høy varme. Rist pannen konstant til du har en nøttebrun farge på smøret. Avkjøl det i en skål.
  12. Pisk egg og sukker hvitt. Vend inn hasselnøttene og mandelmelet, tilsett smøret og rør det sammen.
  13. Pensle tertebunnen med 1 ss honning og hell over nøttemiksen.
  14. Plasser pærene i kaken med bunnen ned. Dekk stilkene med aluminiumsfolie så de ikke blir brent.
  15. Bak kaken i ovnen i ca. 40–45 minutter, til fyllet er gyllent og fast.
  16. Avkjøl kaken før du fjerner formen og folien. Server med iskrem.

/