


Pære- og Hasselnøttkake
Baker du pære- og hasselnøttkake kan du være sikker på at du imponerer gjestene. Ikke bare er kaken lekker å se på, den smaker også himmelsk. Sødmen fra pære kombinerte med crunchen fra ristede hasselnøtter er med på å gjøre dette til en smaksopplevelse. Servere pære- og hasselnøttkake med iskrem.
Dette trenger du:
- **Kakedeig:**
- 100 g usaltet smør, romtemperert, pluss ekstra til smøring
- 50 melis
- 1 eggeplomme
- ½ ts vaniljeekstrakt
- 135 g hvetemel
- 1 ts finrevet sitronskall
Dette gjør du:
- Skjær smøret til deigen i terninger og pisk det hvitt sammen med melisen.
- Rør inn eggeplommen og vaniljen til alt er godt blandet.
- Tilsett mel og sitronskall og vend det raskt sammen.
- Klem deigen sammen til en ball, gi den et par slag for å flate den ut til en disk og pakk den inn i plastfolie. Avkjøl den i kjøleskapet i 30 minutter før du kjevler den ut.
- Legg deigen mellom to ark med bakepapir og kjevle den ut til en sirkel med en diameter på 26 cm. Avkjøl den i 30 minutter.
- Dekk en pai- eller kakeform på 23 cm i diameter med avtakbar bunn med bakepapir i bunnen og smør den godt. Legg forsiktig i deigen så den dekker formen og trim kanten med en skarp kniv. Avkjøl paibunnen i kjøleskapet i 30 minutter før steking.
- Kok opp sukker, honning og vann til fyllet i en kjele på middels varme. Gi muskatnøtten et slag, så den knuses i flere biter, og legg dem i med kanelstangen.
- Skrell pærene, men la stilkene sitte på. Skjær forsiktig ut kjernehusene fra bunnen.
- Posjer pærene i laken i ca. 15 minutter, eller til du lett kan føre en kniv gjennom dem. La dem renne av seg på et tørkepapir. Laken kan du koke inn og bruke til andre desserter.
- Rist hasselnøttene gylne i en tørr stekepanne og legg dem til side. Når de er kalde nok til å håndteres gnir du av hinnen og hakker nøttene grovt.
- Brun smøret i stekepannen over middels til høy varme. Rist pannen konstant til du har en nøttebrun farge på smøret. Avkjøl det i en skål.
- Pisk egg og sukker hvitt. Vend inn hasselnøttene og mandelmelet, tilsett smøret og rør det sammen.
- Pensle tertebunnen med 1 ss honning og hell over nøttemiksen.
- Plasser pærene i kaken med bunnen ned. Dekk stilkene med aluminiumsfolie så de ikke blir brent.
- Bak kaken i ovnen i ca. 40–45 minutter, til fyllet er gyllent og fast.
- Avkjøl kaken før du fjerner formen og folien. Server med iskrem.

