1 time
6-8 porsjoner

Honningkake med krydder og nøtter

Denne honningkaken er god som gull. Med denne oppskriften vant Jan Ivar Nykvist prisen for «Årets oppskrift med honning» under NM i honning 2017. Honningkake er en god, gammel klassiker som alle liker, og den er ypperlig som gave. Pakk honningkaken pent inn i papir og gi den som vertinnegave eller nyt den selv.

Dette trenger du:

  • 2 egg
  • 2 dl sukker
  • 2 1⁄2 dl honning (bruk din favoritt fra Honningcentralen)
  • 1 dl sterk kaffe
  • 1 dl rapsolje
  • 4 dl hveteme
  • 1 1⁄2 ts bakepulver
  • 1⁄2 ts natron
  • 1⁄2 ts salt
  • 1 ts kanel
  • 1 ts malt ingefær
  • 2 ss revet skall av økologisk appelsin
  • 2 ss revet skall av økologisk sitron
  • 1 dl pekannøtter, grovhakket
  • 2 dl tørket frukt, grovhakket
  • (aprikos, tranebær og rosiner)

GLASUR

  • 200 g kremost
  • 1 dl melis
  • 4 ss sitronsaft
  • 1⁄2 dl fløte

Dette gjør du:

  1. Pisk egg og sukker til luftig eggedosis i en kjøkkenmaskin, dette tar cirka ti minutter. Ha i resten av ingrediensene og vend inn i røren. Pass på at alt er godt blandet inn slik at du ikke får melklumper i kaken.
  2. Ha røren i en smurt form, her kan du bruke brødform eller en rund springform. Stek kaken i ovnen ved 160 grader i cirka en time. Kaken er ferdigstekt når du kan stikke en kniv inn i midten av den uten at det henger igjen deig på kniven.
  3. Forbered glasuren mens kaken steker. Pisk enkelt og greit alle ingrediensene sammen i en kjøkkenmaskin. Du kan velge om du bare vil ha glasuren på toppen av kaken eller om du også vil dele kaken i to lag og også bruke glasuren som fyll.

TIPS

Honningkake er en ypperlig gave. Lag en stor porsjon som du steker i små, hyggelige former. La kakene bli godt modne, oppbevar dem gjerne flere måneder i kald kjeller. Pakk inn i pent papir og gi bort til venner.

/