


Honningkake med krydder og nøtter
Denne honningkaken er god som gull. Med denne oppskriften vant Jan Ivar Nykvist prisen for «Årets oppskrift med honning» under NM i honning 2017. Honningkake er en god, gammel klassiker som alle liker, og den er ypperlig som gave. Pakk honningkaken pent inn i papir og gi den som vertinnegave eller nyt den selv.
Dette trenger du:
- 2 egg
- 2 dl sukker
- 2 1⁄2 dl honning (bruk din favoritt fra Honningcentralen)
- 1 dl sterk kaffe
- 1 dl rapsolje
- 4 dl hveteme
- 1 1⁄2 ts bakepulver
- 1⁄2 ts natron
- 1⁄2 ts salt
- 1 ts kanel
- 1 ts malt ingefær
- 2 ss revet skall av økologisk appelsin
- 2 ss revet skall av økologisk sitron
- 1 dl pekannøtter, grovhakket
- 2 dl tørket frukt, grovhakket
- (aprikos, tranebær og rosiner)
GLASUR
- 200 g kremost
- 1 dl melis
- 4 ss sitronsaft
- 1⁄2 dl fløte
Dette gjør du:
- Pisk egg og sukker til luftig eggedosis i en kjøkkenmaskin, dette tar cirka ti minutter. Ha i resten av ingrediensene og vend inn i røren. Pass på at alt er godt blandet inn slik at du ikke får melklumper i kaken.
- Ha røren i en smurt form, her kan du bruke brødform eller en rund springform. Stek kaken i ovnen ved 160 grader i cirka en time. Kaken er ferdigstekt når du kan stikke en kniv inn i midten av den uten at det henger igjen deig på kniven.
- Forbered glasuren mens kaken steker. Pisk enkelt og greit alle ingrediensene sammen i en kjøkkenmaskin. Du kan velge om du bare vil ha glasuren på toppen av kaken eller om du også vil dele kaken i to lag og også bruke glasuren som fyll.
TIPS
Honningkake er en ypperlig gave. Lag en stor porsjon som du steker i små, hyggelige former. La kakene bli godt modne, oppbevar dem gjerne flere måneder i kald kjeller. Pakk inn i pent papir og gi bort til venner.