KSL birøkt

Her finner du litt mer omfattende brukerveiledning til KSL:
Egenrevisjon steg for steg
Håndboka
Her finner du komplett innhold i Håndbokas fagdel, og kan skrive ut aktuelle kapitler og skjemaer.
I Håndboka finnes 9 ulike noteringsskjemaer.
Klikk på dokumentet du vil laste ned og/eller skrive ut.
Kapittel 1 Hva er KSL?
Kapittel 2 Helse, miljø og sikkerhet
HMS i birøkt
Kapittel 3 Hjelpemidler for tilleggsnotater
Binotater, et drifts- og avlstiltak
Kapittel 4 Praktisk birøkt
Kapittel 5 Honningbehandling
Mattilsynet og dokumentasjon i honningproduksjon
Innredning av produksjonslokaler
Hvordan ivareta honningens kvaliteter
Kapittel 6 Avlsarbeid
Kapittel 7 Bisjukdommer
Plantevernmidler og forgiftning
Skjema: Registrering av bigård, Mattilsynet
Skjema: Varroa- og trakémiddundersøkelse, NVH
Kapittel 8 Bibotanikk og pollinering
Kapittel 9 Regnskap, økonomi og forsikring
Offentlige tilskudd og ordninger
Kapittel 10 Diverse
Adresseliste og info om HC, NB og NLH
Kapittel 11 Lover og forskrifter
Regelverk for birøkt og honningproduksjon
Noteringsskjema
KSL-birøkt stiller krav om å notere og ta vare på en del opplysninger fra årets drift. Kravene følger av lover og forskrifter, samt de krav næringen har pålagt seg selv. Noteringsskjemaet er ment som et hjelpemiddel for å oppfylle minimumskravene til notatføring. Det vil være forskjellig fra birøkter til birøkter hvilke og hvor mange skjemaer man vil benytte.
I sesongen lønner det seg å føre mer omfattende notater, for eksempel i en egen notisbok eller på Norges Birøkterlags kubekort. Det er opp til hver enkelt produsent å velge dokumentasjonsmåte som er riktig for egen virksomhet.
Planlegging og forbedring av produksjonen gjøres best på grunnlag av erfaring fra tidligere år. Det er derfor viktig at noteringene finnes samlet og systematisert på ett sted elektronisk eller i papirform.
KSL-birøkt oppdaterer noteringsskjemaene årlig. Noteringsskjemaet oppbevares hos birøkteren og skal ikke sendes noe sted.
Del 2 Sertifisering av bigården
Del 3 Omsetning, flytting og import av bier og brukt kubemateriell
Del 6 Honninghøsting, hjelpeskjema