Om Birøkt

Birøkt er en spennende hobby som hele familien kan være sammen om. Bienes liv og arbeidsfordeling er et av naturens store undere, utrolig interessant og lærerikt.

Ønsker å melde deg inn i Honningcentralen, send en epost til post@honningcentralen.no

BIRØKT FOR NYBEGYNNERE

Antall birøktere i Norge har økt betydelig de siste årene. Særlig hobbybirøktere er det blitt mange flere av. Kanskje er det all oppmerksomheten på klimaendringer som ligger bak. Det er økende interesse også for økologisk mat, selvdyrking av grønnsaker og høner i hagen, så det er grunn til å anta at dette er sammenfallende trender. Uansett, for å begynne med birøkt trenger du både kunnskap og utstyr.

HOBBY MED AVKASTNING

De fleste hobbyer koster penger – Det gjelder også birøkt. Vi anbefaler nybegynnere å starte med 2 – 6 kuber. Å være næringsbirøkter kan være en fin næringsvei, men også mange driver med birøkt som hobby først og fremst fordi livet i kuben er fascinerende og spennende å følge og utvikle. Det er også en del som jobber med birøkt fordi de ønsker å sikre pollinering av for eksempel frukttrær og bærbusker.

IKKE SÅ TIDKREVENDE

Når du har kommet over den første perioden som nybegynner, kan du regne med å bruke 1-2 timer pr uke. Det er mest å gjøre fra april til september, da må biene stelles hver femte til syvende dag. I vinterhalvåret er det betydelig mindre arbeid.

HVOR SOM HELST

Du trenger ikke å ha eget småbruk på landet for å drive med birøkt. Mange holder bier i byen også. En hageflekk eller et flatt tak holder lenge for et par kuber. Et godt alternativ er å låne en plass til biene. Grunneiere, spesielt de som dyrker frukt og bær, er ofte positive til å få flere bier til å hjelpe til med pollineringen. Da øker de avlingene.

Ivrige birøktere flytter gjerne kubene sine på sensommeren. Da er det rikelig med nektar i røsslyngen. Den blomstrer på lyngheiene som finnes stort sett over hele Norge sør for Finnmark. Fra røsslyngen får vi det som kalles lynghonning, den vanligste honningen her til lands.

BEGYNN MED ET KURS

Bier er husdyr. De er levende vesener og må behandles med respekt og kunnskap, akkurat som andre dyr. Gjør du det, belønnes du med innsikt i en fascinerende verden og massevis av deilig honning. Én bikube gir vanligvis så mye som 25 kg honning per år.

Norges Birøkterlag har lokallag over hele landet. De arrangerer jevnlig kurs for nybegynnere. Du lærer hva du trenger av utstyr og hvordan du steller og tar vare på biesamfunnet ditt.

UTSTYR DU TRENGER

Alt du trenger av utstyr kan du kjøpe i vår nettbutikk, og hvis du melder deg inn i Honningcentralen får du medlemsrabatt på kjøpet. Bier kjøper du av lokale birøktere i ditt område. Gå på kurs, så får du vite hvem som selger der du bor. Ta en titt på vår nettbutikk: https://nettbutikk.honning.no/

HVA TRENGER DU ?

  • En komplett bikube med rammer og voks
  • Biesamfunn (kjøpes fra en lokal birøkter)
  • Birøkterklær (drakt, hatt med slør, hansker)
  • Redskaper (røykpuster, kost, bieskrape)
  • Honningslynge (i starten kan du låne en)

KSL

Kvalitetsbevisste forbrukere skal kunne ha tillit til at norskprodusert mat holder høy kvalitet og produseres på en måte som tar hensyn til både dyr, mennesker og naturen for øvrig. Derfor har landbruksnæringen utviklet sitt eget kvalitetssystem, Kvalitetssystem i Landbruket (KSL).

KSL sikrer kvalitet og trygghet for bonde, industri og forbruker.

Følges KSL er drifta i tråd med lover, forskrifter og krav fra råvarekjøper.

KSL er næringas felles kvalitetssystem for primærproduksjonen og er anerkjent av Mattilsynet som en nasjonal bransjestandard.

KSL utvikler drifta på gården.

KSL er et krav for Nytt Norge merke.

KSL bygger omdømme for norsk matproduksjon:

  • Smittefrie og uten skadelige fremmedstoffer
  • Etter forbrukernes ønsker med hensyn til utseende og smak
  • Produsert med god dyrevelferd
  • Produsert på en miljøvennlig måte
  • Produsert i et trygt arbeidsmiljø som sikrer god helse for yrkesutøverne

Les mer om KSL Birøkt