


Tyske peppernøtter
Peppernøtter er små harde julekaker som for mange hører med blant de syv slagene. I vår oppskrift toppes peppernøttene med glasur, som gir en fin kontrast til den krydrete smaken av julekaken. Tyske peppernøtter er fine å pakke i lufttette glass og gi bort som en spiselig gave.
Dette trenger du:
Kryddermiks
- 4 ts malt kanel
- 1 ts malt nellik
- ¼ ts malt allehånde
- ¼ ts malt koriander
- ¼ ts malt kardemomme
- ¼ ts malt ingefær
- ¼ ts malt stjerneanis
- ¼ ts malt muskat
Kjeksdeig
- 5,5 dl hvetemel
- ½ ts natron
- ¼ ts flaksalt
- 3–4 ts kryddermiks
- ¼ ts malt hvit pepper
- 0,5 dl mandelmel
- 1,2 dl brunt sukker
- 5 ss Akasiehonning fra Honningcentralen
- 100 g usaltet smør
- 3 ss kremfløte
- 1 stort egg
Glasur
- 6 dl melis
- 3-4 ss varmt vann
Dette gjør du:
- Bland sammen kryddermiksen i en liten skål.
- Bland mel, natron, salt, 3-4 ts kryddermiks, hvitt pepper og mandelmel i en bakebolle og sett det til side.
- Varm opp brunt sukker, honning, smør og fløte i en kjele under omrøring til alt har smeltet. Fjern kjelen fra varmen og la blandingen avkjøles i 5 minutter.
- Rør i melblandingen til deigen er jevn. Deretter rører du inn egget. Deigen skal være klissete og skinnende. Smak eventuelt til om du ønsker mer av krydderblandingen.
- Legg deigen på et stykke plastfolie, rull den stramt sammen til en tykk pølse og legg den i kjøleskapet over natten.
- Forvarm ovnen til 180 grader.
- Ta av plasten, del deigen i to og rull den ut til to like store pølser med diameter på 2 cm.
- Kutt pølsene i 2 cm brede biter og rull dem til små kuler. Du ønsker å gjøre dette raskt så ikke deigen smelter. Legg dem på en bakepapirkledd stekeplate med god avstand mellom hver.
- Stek peppernøttene i ca. 15 minutter, eller til de er gyllenbrune. Avkjøl dem på en rist. Legg bakepapiret under risten til du skal glasere.
- Når kjeksene er helt avkjølt blander du melis og vann til en passe tykk og jevn glasur. Start med 3 ss vann og spe på med mer dersom det trengs.
- Dypp en og en kjeks i melis, la dem renne av seg og sett dem tilbake på risten. Når glasuren er helt hard er de ferdig. Peppernøttene kan oppbevares på en lufttett boks i ca. 3 uker.