1 time + hvile
60 – 80 stk

Tyske peppernøtter

Peppernøtter er små harde julekaker som for mange hører med blant de syv slagene. I vår oppskrift toppes peppernøttene med glasur, som gir en fin kontrast til den krydrete smaken av julekaken. Tyske peppernøtter er fine å pakke i lufttette glass og gi bort som en spiselig gave.

Dette trenger du:

Kryddermiks

  • 4 ts malt kanel
  • 1 ts malt nellik
  • ¼ ts malt allehånde
  • ¼ ts malt koriander
  • ¼ ts malt kardemomme
  • ¼ ts malt ingefær
  • ¼ ts malt stjerneanis
  • ¼ ts malt muskat

Kjeksdeig

  • 5,5 dl hvetemel
  • ½ ts natron
  • ¼ ts flaksalt
  • 3–4 ts kryddermiks
  • ¼ ts malt hvit pepper
  • 0,5 dl mandelmel
  • 1,2 dl brunt sukker
  • 5 ss Akasiehonning fra Honningcentralen
  • 100 g usaltet smør
  • 3 ss kremfløte
  • 1 stort egg

Glasur

  • 6 dl melis
  • 3-4 ss varmt vann

Dette gjør du:

  1. Bland sammen kryddermiksen i en liten skål.
  2. Bland mel, natron, salt, 3-4 ts kryddermiks, hvitt pepper og mandelmel i en bakebolle og sett det til side.
  3. Varm opp brunt sukker, honning, smør og fløte i en kjele under omrøring til alt har smeltet. Fjern kjelen fra varmen og la blandingen avkjøles i 5 minutter.
  4. Rør i melblandingen til deigen er jevn. Deretter rører du inn egget. Deigen skal være klissete og skinnende. Smak eventuelt til om du ønsker mer av krydderblandingen.
  5. Legg deigen på et stykke plastfolie, rull den stramt sammen til en tykk pølse og legg den i kjøleskapet over natten.
  6. Forvarm ovnen til 180 grader.
  7. Ta av plasten, del deigen i to og rull den ut til to like store pølser med diameter på 2 cm.
  8. Kutt pølsene i 2 cm brede biter og rull dem til små kuler. Du ønsker å gjøre dette raskt så ikke deigen smelter. Legg dem på en bakepapirkledd stekeplate med god avstand mellom hver.
  9. Stek peppernøttene i ca. 15 minutter, eller til de er gyllenbrune. Avkjøl dem på en rist. Legg bakepapiret under risten til du skal glasere.
  10. Når kjeksene er helt avkjølt blander du melis og vann til en passe tykk og jevn glasur. Start med 3 ss vann og spe på med mer dersom det trengs.
  11. Dypp en og en kjeks i melis, la dem renne av seg og sett dem tilbake på risten. Når glasuren er helt hard er de ferdig. Peppernøttene kan oppbevares på en lufttett boks i ca. 3 uker.

/