x
x

Baklava med honning

Baklava er en populær og tradisjonsrik dessertkake særlig i Midtøsten, Balkan og Hellas. Dagens utgave har sin opprinnelse fra det osmanske hoff. Kristoffer Kaayne Kaalsaas har hentet inspirasjon til sin baklava med honning fra en reise til Istanbul.

Dette trenger du:

  • 1 boks Honningcentralen Norsk Honning
  • 2,5dl vann
  • 2,5dl sukker
  • Sitronsaft fra 1 sitron
  • 32 lag filodeig
  • Ca 500g smeltet smør (eller Ghee hvis du får tak i det f.eks. i en tyrkisk eller asiatisk butikk)
  • 300g skrelte pistasjenøtter
  • 200g valnøttkjerner

Dette gjør du:

  1. Ha honning, sukker og vann i en kjele og la småkoke i omtrent 5-10 min. Rør deretter inn sitronsaft og sett blandingen til side.
  2. Ha nøtter i en food processor og pulsblend til det for konsistens som grus. Du vil helst ikke at det er knust til pulver. (Alternativet er å finhakke)
  3. Pensle en stor nok firkantet bakeform (eller liten langpanne), så har du i et filoark som du har klippet så det passer formen. Pensle toppen av arket og legg på ett til som du også pensler på toppen.
  4. Fortsett prosessen over til du har til sammen 10 lag med penslede filoark oppå hverandre.
  5. Ha i 1/3 av nøtteblandingen og fordel godt utover. Deretter har du på 6 nye lag med filoark som du pensler mellom lagene.
  6. Legg på halvparten av nøtteblandingen du har igjen, fortsett så med 6 nye lag med filoark som du pensler mellom lagene.
  7. Ha på resten av nøtteblandingen, og legg på de 10 siste lagene med filodeig. Pensle mellom lagene og på toppen av det siste arket.
  8. Lag først horisontale snitt i baklavaen Deretter diagonale snitt nedover hele, for å lage rutemønster med stykker av passe størrelse. Eventuelt kan du skjære vanlige firkanter.
  9. Stek i forvarmet ovn på 175 grader i 50-60 min.
  10. Ta baklavaen ut av ovnen og hell over honningblandingen. Hele blandingen skal brukes opp hvis du bruker en form på ca 24×30 cm.
  11. La baklavaen kjøle seg ned i minst 4 timer før du du spiser den, men helst over natta så honningblandingen får satt seg inn i filodeigen.
  12. Baklavaen holder seg ca en uke i romtemperatur. Den kan fryses.

/